Afganistan požiadal o pomoc pri začatí mierových rozhovorov

26.08.2013 Celý región


Islamabad (TASR) - Karzai na spoločnej tlačovej konferencii podľa agentúry DPA povedal, že zabezpečením rozhovorov s Talibanom nad rámec bežnej agendy medzi oboma krajinami môžu Pakistan a Afganistan dosiahnuť stabilitu a mier.

Šaríf uviedol, že Pakistan podporí mierový proces v Afganistane, ktorý by mal podľa neho byť vedený Afgancami a prístupný pre všetkých členov spoločnosti. "Ubezpečil som prezidenta Karzaja, že Pakistan poskytne všetku potrebnú pomoc medzinárodnému spoločenstvu v snahe dospieť k tomuto vznešenému cieľu," citovala pakistanského premiéra agentúra DPA.

Pakistan sa považuje za kľúčový bod v mierových rozhovoroch s islamistickou skupinou Taliban, ktorej útočiská sa nachádzajú na oboch stranách hornatej hranice medzi oboma krajinami. Karzaj pred stretnutím avizoval, že požiada Pakistan o vydanie vysoko postavených talibanských väzňov do afganskej vyšetrovacej väzby.

Taliban doteraz odmietal rokovania s afganskou vládou, obviňujúc ju z toho, že je bábkou Spojených štátov. Afganistan zase mnohokrát obvinil časť pakistanských bezpečnostných síl z poskytovania podpory afganskej odnoži hnutia Taliban. Karzaja na ceste sprevádza predseda Najvyššej mierovej rady Afganistanu, ktorú v roku 2010 vytvoril práve Karzaj so zámerom vyjednania mieru s Talibanom.
 

Vyberte región